Vasta-alkajille

From Synfig Studio :: Documentation
Jump to: navigation, search
Languages Language: 

English • čeština • Deutsch • español • suomi • français • italiano • 日本語 • Nederlands • polski • português • română • русский • 中文(中国大陆)‎ • 中文(台灣)‎

Warning!

This page contains outdated information.

The release of Synfig Studio 0.64.0 introduced new terminology and this translated page needs to be updated according to original English text.

You can help updating this page - see instructions here. Thank you!

warning end


Navigation Navigation:  <<Käyttöohje>>

Käyttöliittymä

Kun käynnistät Synfig-studion, avautuu näyttöön alla olevassa kuvassa näkyvät ikkunat.

Synfig-studion käyttöliittymän vakiokokoonpano


Synfig-studion käyttöliittymän tärkeimmät osat ovat:

  • Työkalupakki — on Synfig-studion pääikkuna. Siihen kuuluvat järjestelmävalikko, painikkeita, työkaluja ja muuta tarpeellista, joilla voit luoda ja muokata animaatioita. Tämän ikkunan sulkeminen lopettaa ohjelman.
  • Kangas — tekemäsi grafiikka ja animaatio ilmestyy tänne.
  • Paneeleissa — on työkaluja ja tietoja projektisi tietyistä osista. Joittenkin paneeleitten kautta voit jopa muokata näitä osia.

Huomio

Jos Synfig-studion käyttöliittymä on sinulla erilainen, voit palauttaa sen kuvassa näkyvään vakiokokoonpanoon. Valitse Työkalupakin "Tiedosto"-valikosta "Paneelit → Palauta ikkunat vakiokokoonpanoon".
note end


Keskellä olevaa ikkunaa kutsutaan Kangasikkunaksi. Aina, kun käynnistät Synfig-studion, se avaa uuden Kangasikkunan. Se ilmentää juurikangasta, mikä ei ehkä sano sinulle mitään, mutta se ei haittaa — meneillään on vasta tutustumiskierros. Kangasikkunan vasemmassa yläkulmassa näkyy painike, jossa on väkänen. Jos napsautat väkäpainiketta, putkahtaa esiin kangasikkunavalikko. Sama valikko tulee näkyviin, jos kangas-alueella hiiren alla ei ole tasoa ja napsautat oikeaa nappia. Nyt siis tiedät missä kaikkein tärkein kangasvalikko on. Hyvä.

Kaksi muuta ikkunaa (toinen alhaalla, toinen oikealla) o vat mukautettavia telakkaikkunoita. Kussakin telakassa on joukko paneeleita, jotka on järjestetty joko vaaka- tai pystysuuntaisesti. Jotkut paneelit jakavat saman tilan telakan sisällä, ja voit vaihdella niiden välillä napsauttamalla niiden välilehtien korvakkeita. Voit järjestää telakan sisällön makusi mukaan raahaamalla välilehtiä korvakkeesta haluamaasi paikkaan. Voit jopa tehdä uuden telakkaikkunan raahaamalla paneelin ulos entisestä telakasta.

Vaikka sattuisit vahingossa sulkemaan paneelin (raahaamalla sen ulos telakasta ja sulkemalla uuden ikkunan), ei ole syytä huoleen. Saat sen takaisin Työkalupakista, kun valitset sen valikosta "Tiedosto → Paneelit" ja napsautat kyseisen paneelin nimeä.

Tärkeimmät paneelit ovat:

  • Tasopaneeli — näyttää työstämälläsi kankaalla olevien tasojen hierarkian. Sen kautta voit myös käsitellä tasoja eri tavoin.
  • Ominaisuuspaneeli — näyttää valitun tason ominaisuudet. Jos valittuna on useita tasoja, näytetään vain ne ominaisuudet, jotka ovat niillä kaikilla.
  • Työkalusäätöpaneeli — näyttää käytössä olevaa työkalua koskevat säädöt, mikäli sillä niitä on.
  • Kartta — näyttää valitun kankaan pienoiskuvan, jota voi lähentää ja loitontaa (zoomata) ja josta voi siirtyä eri puolille kangasta.
  • Historiapaneeli — näyttää teokseen tehdyt toimenpiteet luettelona. Historiasta voit myös muokata tapahtumia.

Näiden lisäksi Synfig-studiossa on monia muita paneeleita. Mikäli sinulla ei ole harmainta aavistusta mitä jokin paneeli tekee, pidä hiirtä sen kuvakkeen päällä, niin esiin ponnahtaa työkaluvihje, joka selittää paneelin toimintaa.

Konepellin alla

Tasopaneeli

Synfig-studio, kuten useimmat muutkin pätevät grafiikkaohjelmat, jakaa kankaalla olevat yksittäiset elementit tasoiksi. Se eroaa kuitenkin muista ohjelmista kahdella merkittävällä tavalla:

  1. Yksittäinen taso Synfigissä esittää yleensä yhtä "alkeisoliota", kuten yhtä aluetta, alueen ääriviivaa, tuotua kuvaa, jne. Tämä antaa sinulle runsaasti jouston varaa ja vaikutusmahdollisuuksia. Ei ole mitenkään tavatonta, että teoksessa on satoja tasoja (taiteilijan mielenterveyden takaamiseksi tietysti hierarkisesti järjestettynä).
  2. Tasoja ei käytetä pelkästään lisäämään informaatiota alla olevan kuvan päälle, vaan niillä voi myös muovata tai vääristää sitä eri tavoin. Tässä mielessä Synfigin tasot toimivat pitkälti Adobe Photoshopin tai GIMPin suodattimien tapaan. Esimerkkeinä mainittakoon sumennustaso, säteissumennustaso, palloistustaso, värikorjaustaso ja viistetaso.

Kaikilla tasoilla on joukko parametreja, jotka säätelevät sen käyttäytymistä. Kun napsautat tasoa (joko kangasikkunassa tai oheisen kuvan tasopaneelissa), sen säädöt näytetään ominaisuuspaneelissa.

Ensiaskeleet

Tehdäänpä jotain kivaa, että päästään näpräämään ohjelmaa!

Mene ensin työkalupakkiin ja näppää ympyrätyökalua. (Jos et tiedä mikä se niistä on, pidä vain hiirtä paikallaan nappuloiden päällä, kunnes esiin putkahtaa vihjeteksti "Ympyrätyökalu".)

Kun napsautat ympyrätyökalua, pane merkille, että työkalusäätöpaneelissa tapahtuu muutos. Mutta palataan siihen myöhemmin.

Nyt kun ympyrätyökalu on valittu, voit piirtää ympyröitä kangasikkunaan. Se toimii odotetusti — näppää kankaalle, muuta säteen pituutta raahaamalla ja päästä hiiren nappi, kun olet valmis. Kokeile itse, ja piirrä pari ympyrää (tai enemmän, jos siltä tuntuu). Jos päästät hiiren napin vahingossa ennen raahaamista, on tuloksena nollasäteinen ympyrä, joka on käytännössä näkymätön! Ei syytä huoleen, se on helppo korjata. Voit muuttaa valitun kappaleen ominaisuuksia ominaisuuspaneelista. Jos olet juuri tehnyt ympyrän, sen pitäisi olla valittuna. Voit muuttaa sen säteen nollasta poikkeavaan arvoon, vaikkapa kympiksi, ja muutella sitä sitten kahvoilla halutunlaiseksi.

Huomio

Jotkut saattavat törmätä seuraavaan ongelmaan: kun napsautat ja raahaat kankaalla ympyrätyökalun kanssa, joko mitään ei tunnu tapahtuvan tai tuloksena on järjettömän suuria ympyröitä. Tämän korjaamiseksi sinun pitää avata valikosta "Tiedosto → Syöttölaitteet" ja sieltä kaikki laitteet pois käytöstä. Jos sinulla on jokin erikoinen syöttölaite, jota haluat käyttää, kuten paineherkkä kynä, voit ottaa sen käyttöön samasta paikasta. Sen jälkeen Synfig toimii niin kuin pitääkin.
note end


Mene sitten takaisin työkalupakille, ja paina muuntotyökalua (sininen ympyrä, jossa on nuoli). Napsauta sitten johonkin piirtämistäsi ympyröistä. Sen ympärille ilmestyy rajalaatikko (mitä ei tosin tarvita tässä vaiheessa), keskelle vihreä piste ja kehällä sinivihreä piste. Näitä pisteitä kutsutaan "kahvoiksi". Jos haluat muokata ympyrää, tartu kahvaan ja raahaa sitä ympäriinsä. Helppoa!

Voit valita tason napsauttamalla sitä. Jos haluat valita useita tasoja, pidä Ctrl-näppäintä pohjassa samalla kun napsauttelet — kikka toimii sekä kangasikkunassa että tasopaneelissa. Kokeile itse!

On myös mahdollista valita useita kahvoja. Sen voi tehdä monella tavalla. Ensinnäkin voit pitää Ctrl-näppäintä pohjassa ja valita yksitellen haluamasi kahvat hiiren napilla, mutta se saattaa käydä tylsäksi. Mutta on olemassa paljon nopeampikin tapa: vedä esiin valintalaatikko hiiren painalluksella, ja raahaa se niiden kahvojen päälle, mitkä haluat valita.

Turhia kursailematta, valitse ensin kaksi ympyrää ja sitten kaikki niiden kahvat. Kun valittuna on monta kahvaa, yhden liikuttaminen liikuttaa kaikkia muitakin.


Huomio

Synfig-studiossa on automaattinen palautustoiminto. Jos ohjelma kaatuu, et menetä kuin korkeintaan viiden minuutin työn, vaikka et olisi tallentanut muokattavaa tiedostoa. Seuraavan käynnistyksen yhteydessä Synfig tiedustelee halukkuutta palauttaa tallentamattomat muutokset. Historiaa ei valitettavasti vielä palauteta.
note end


Pyöritys- ja skaalaustyökalu noudattelevat enimmäkseen muuntotyökalun toimintatapaa paitsi usean valitun kahvan tapauksessa. Viimeksimainittua on huomattavasti helpompi kokeilla kuin opiskella sitä lukemalla. Valitse muutama ympyrä ja niiden kaikki kahvat, ja kokeile niiden pyörittämistä ja skaalausta.

Note that duck manipulation tools have options associated with them. If a particular tool isn't doing what you want, take a look in the Tool Options Panel to see if it is set up the way you want.

Development Notes:

Saatat huomata, että Synfig-studio on niin HIDAS, että se on käytännössä käyttökelvoton vanhassa tietokoneessa. Suurin syy tähän on siinä, että värilaskennat suoritetaan liukulukuina — HDR-kuvannuksen mahdollistamiseksi.

Suunnitelmissa on kuitenkin muutamia suuren luokan muutoksia ja optimointeja, joiden odotetaan dramaattisesti parantavan Synfigin suorituskykyä kaikilla alustoilla. Tavoitteena ei ole nopeuden kaksinkertaistaminen, vaan vähintään sen kaksikymmenkertaistaminen. Kehityshaarassa työskennellään parhaillaan optimointien toteuttamiseksi OpenGL:n kautta. Työ on tuottanut jo erittäin lupaavia tuloksia, mutta se ei ole vielä valmis käytettäväksi.

Linkittäminen

Kokeillaan seuraavaksi linkittämistä. Oletetaan, että haluamme kahden ympyrämme olevan aina samankokoisia. Valitse kaksi ympyrää ja niiden sädekahvat (sinivihreät pisteet).

Usean kahvan valitseminen onnistuu joko raahaamalla niiden ympärille suorakaiteen tai valitsemalla niistä ensin toisen ja sitten Ctrl painettuna toisen. Kun molemmat sädekahvat on valittu, näpäytä jompaakumpaa hiiren oikealla napilla, ja esiin ponnahtaa valikko. Valitse "Linkki". Poks! Ominaisuudet on linkitetty yhteen. Voit todistaa sen itsellesi valitsemalla ympyröistä vain toisen ja muuttamalla sen sädettä — toinenkin ympyrä muuttuu samalla. Näppärää, vai mitä? Juuri näin myös ääriviivat on kytketty vastaaviin alueisiin — mutta eipäs kiirehditä asioiden edelle.

Linkitys on perustavanlaatuinen käsite Synfigissä. Linkkejä ei ole mahdollista tehdä vain kahvojen välille, vaan myös ominaisuuksien välille, kun valitsee useita tasoja, napsauttaa ominaisuutta hiiren oikealla napilla ominaisuuspaneelista ja painaa "Linkkiä".

Värivalinta

Sanotaan, että haluat vaihtaa jonkin ympyrän väriä. Katsopa työkalupakin alaosaa heti työkalunappien alapuolella, niin näet ääriviiva- ja täyttövärivalitsimet, ääriviivan paksuusvalitsimen ja muuta sälää, kuten sekoitustavan ja gradientin. Värivalitsimet toimivat aivan niin kuin odottaa saattaa: voit napsauttaa täyttöväriä, ja näytölle ilmestyy vaatiamton värivalitsin. Värien muuttaminen sujuu nyt melko vaivattomasti.

Mutta joskus tekee mieli vain napsauttaa väriä, ja menoksi. Tässä kohtaa näyttämölle astuu paletinmuokkaus-välilehti.

Development Notes:

Paletin toiminnallisuus ei ole vielä 100 prosentin luokkaa (omien palettien tallennusta ja avausta ei ole toteutettu), mutta vakiopaletti on suhteellisen käypä.

Näppää palettimuokkaimen korvaketta ja tutki paneelia — se on se paletintapainen kuvake. Kun väriä painaa hiiren vasemmalla napilla, asetetaan se välittömästi ääriviivaväriksi, ja keskimmäisellä napilla asetetaan täyttöväri.

Tämä kaikki on tietysti hienoa, mutta ympyröiden väri ei ole vieläkään muuttunut. Siihen meillä on kolme tapaa. Ensiksikin voidaan pakista valita "täyttötyökalu" ja näpsäyttää sillä kangasikkubassa olevaan ympyrään. Poks! Ympyrän väri on vaihtunut. Homma toimii muihinkin kuin ympyröihin. Toiseksi voit valita muokkausta kaipaavan tason, hakeutua ominaisuuspaneeliin, napsauttaa oikealla napilla väri-ominaisuuteen ja valita tarpeen mukaan joko "aseta täyttöväri" tai "aseta ääriviivaväri". Tai voit yksinkertaisesti napsauttaa "väri"-ominaisuutta kahdesti, ja sekoitella esiin ilmestyvän valintaikkunan säätimillä tarvitsemasi värin.

Kannattaa leikkiä ympyröillä jonkin aikaa. Muuttele ominaisuuksien arvoja, ja katso mitä tapahtuu. Väännä alkajaisiksi vaikka reunapehmennys-ominaisuus vitoseen.

Syvemmälle syövereihin

Nyt olet tietysti oppinut käyttämään Synfig-studion parustoimintoja, mutta et vielä animoimaan piirroksia. Sitä käsitellään seuraavassa kappaleessa.


Languages Language: 

English • čeština • Deutsch • español • suomi • français • italiano • 日本語 • Nederlands • polski • português • română • русский • 中文(中国大陆)‎ • 中文(台灣)‎