Introducere

From Synfig Studio :: Documentation
Jump to: navigation, search
Languages Language: 

English • čeština • Deutsch • español • suomi • français • italiano • 日本語 • Nederlands • polski • português • română • русский • 中文(中国大陆)‎ • 中文(台灣)‎

Warning!

This page contains outdated information.

The release of Synfig Studio 0.64.0 introduced new terminology and this translated page needs to be updated according to original English text.

You can help updating this page - see instructions here. Thank you!

warning end


Navigation Navigation:  <<Manual>>

Interfata utilizatorului

Imaginea de mai jos afiseaza fereastra sablon a aplicatiei Synfig Studio:

Default interface layout of Synfig Studio

Componentele principale ale interfetei Synfig Studio sunt:

  • Toolbox/ro — este fereastra principala a Synfig Studio. Contine meniul de sistem si butoane, unelte etc., cu ajutorul carora se poate crea/edita animatia. Inchiderea acestei ferestre inchide aplicatia.
  • Spatiul de lucru — (suprafata de lucru) afiseaza desenele realizate si animatia.
  • Panels — contine unelte si informatii despre anumite elemente din proiect. Unele unelte permit modificarea elementelor.

Nota

Synfig Studio poate fi readus la aranjarea implicita a ferestrelor (ca in imagine). In meniul "File" din Toolbox se selecteaza "Panels → Reset Windows to Original Layout".
note end


Fereastra din centru este numita Canvas Window.

La deschiderea aplicatiei Synfig Studio, apare de fiecare data o noua fereastra Canvas. Fereastra reprezinta suprafata de lucru implicita numita Root Canvas. In coltul din stanga sus a ferestrei Canvas, exista un buton - Canvas Menu Caret. Cu click pe acest buton, este afisat meniul ferestrei canvas. Acelasi meniu apare si cu click pe butonul din dreapta pe zona ferestrei canvas atunci cand nu se afla sub cursor nici un strat - Layer.

Celelalte doua ferestre (cea de jos si cea din dreapta) pot fi personalizate si contin ferestre de dialog. Fiecare ferestra de dialog contine un set de casete - panels, aranjate pe orizontala sau pe verticala. Unele casete ocupa acelasi spatiu si pot fi afisate cu click pe etichete - tabs. Puteti rearanja continutul casetelor de dialog prin tragerea acestora cu mouse-ul. Puteti chiar crea o noua fereastra prin tragerea unei etichete in afara ferestrei in care se afla.

Daca inchideti din greseala o caseta - panel (prin tragerea acesteia inafara ferestrei de dialog si inchiderea noii ferestre create), fiti fara grija. O puteti readuce din meniul Toolbox/ro, selectand "File → Panels" si cu click pe numele casetei de care aveti nevoie.

Casetele cele mai importante sunt:

  • Layers Panel — arata ierarhia straturilor de pe spatiul de lucru. Permite manipularea acestor straturi.
  • Params Panel/ro — arata parametrii stratului selectat. Atunci cand sunt selectate mai multe straturi, vor fi afisati doar parametrii comuni acelor straturi.
  • Tool Options Panel — afiseaza optiunile specifice instrumentului selectat.
  • Navigator — afiseaza o imagine mica in care se vede cum arata spatiul de lucru selectat. Puteti mari si va puteti deplasa in aceasta caseta.
  • History Panel — afiseaza in ordine cronologica operatiunile care au fost efectuate. Obiectele pot fi editate si de aici.

Exista multe alte casete - panels in Synfig Studio. Daca nu stiti care este rolul unei casete, tineti mouse-ul deasupra acesteia, si va fi afisat un text care descrie pe scurt funcia acelei casete.

Mod de lucru

Layers Panel

Synfig Studio, ca si alte programe de grafica, imparte elementele individuale a unui spatiu de lucru - canvas in straturi - layers. Oricum, difera de celelalte programe prin:

  1. Un strat individual in Synfig reprezinta de obicei un singur obiect - "Primitiva". Ca de exemplu o singura regiune, conturul unei regiuni, o imagine importata etc... Acest lucru permite sa aveti o mai mare flexibilitate si control. Este posibil ca o compozitie sa aiba sute de straturi (organizate intr-o ierarhie logica).
  2. Un strat nu poate doar sa stocheze informatie peste imeginile de dedesubt, ci poate si sa deformeze sau sa modifice straturile de dedesubt. Astfel, straturile din Synfig actioneaza mai mult ca filtrele din Adobe Photoshop sau GIMP. De exemplu, putem avea un strat pentru neclaritate - Blur Layer si altele: Radial Blur Layer, Spherize Layer, Color Correct Layer, Bevel Layer etc...

Fiecare strat are un set de parametri care determina cum se comporta acesta. La click pe un strat (fie in fereastra spatiului de lucru - Canvas, fie in caseta Layers Panel), puteti vedea parametrii stratului selectat in caseta Params Panel/ro.

Primii pasi

Sa realizam ceva distractiv cu care putem apoi sa ne jucam!

Mai intai, alegem din caseta cu instrumente - toolbox instrumentul Circle Tool (daca nu stiti care este, miscati mouse-ul peste fiecare instrument, pana il veti gasi pe cel peste care apare afisat "Circle Tool").

La click pe instrumentul Circle Tool, caseta Tool Options Panel se va modifica - aceasta se modifica, afisand parametrii specifici instrumentului ales, dar despre asta vom vorbi mai tarziu.

Cu instrumentul Circle Tool selectat, puteti creea cercuri in spatiul de lucru Canvas Window. Acest instrument functioneaza dupa cum v-ati asteptat — click pe spatiul de lucru, tragere cu mouse-ul pentru a modifica raza cercului si eliberarea butonului mouse-ului cand ati terminat. Realizati doua cercuri (sau mai multe). Daca ati eliberat din greseala butonul de mouse inainte de tragerea lui, ati creat un cerc cu raza zero care este practic invizibil! Nicio grija, putem rezolva asta. In caseta Params Panel, puteti schimba parametri obiectului selectat. Daca ati facut un cerc cu raza zero, acesta ar trebui sa fie obiectul curent - selectat. Puteti sa ii schimbati raza la o valoare mai mare decat zero, sa zicem 10 si sa il modificati cum va place ulterior.

Nota

Unii utilizatori mai putin experimentati intalnesc urmatoarea problema: la click-and-drag pe spatiul de lucru folosind instrumentul Circle Tool, fie aparent nu se intampla nimic, fie sunt create cercuri imense. Pentru a rezolva problema, dezactivati din "File → Input Devices" toate dispozitivele - disable all the devices pe care le gasiti acolo. Daca aveti un dispozitiv de desenare pe care doriti sa il folositi, cum ar fi un creion pressure-sensitive, atunci activati-l in acest ecran. Dupa aceste modificari, Synfig va functiona asa cum va asteptati.
note end


Acum sa revenim la caseta cu instrumente si sa alegem instrumentul Transform Tool (butonul care are o sageata pe el). Click pe acel instrument, apoi click pe unul din cercuri. In jurul cercului selectat va fi afisat un "dreptunghi de delimitare", in centrul acestuia un punct verde si pe raza lui - un punct albastru. Vom numi aceste puncte marcatori (traducerea cuvantului "ducks" din engleza mi se pare improprie - rata, carne de rata, comoara, odor). Daca doriti sa modificati forma cercului, trageti de un marcator. Simplu!

Puteti selecta un strat - Layer cu click pe el. Daca doriti sa selectati mai mult de un strat, tineti apasata tasta Ctrl in timp ce dati click pe acel strat — puteti face acest lucru in fereastra spatiului de lucru - Canvas, dar si in caseta cu straturi - Layers Panel.

Puteti selecta mai multi marcatori, in diferite moduri. Mai intai apasati tasta Ctrl, apoi dati click pe fiecare marcator pe care doriti sa il selectati, dar acest lucru poate fi plictisitor. Oricum, exista si o metoda mai rapida — prin crearea unui dreptunghi de selectie cu click de mouse si tragerea mouse-ului peste zona in care se afla marcatorii pe care doriti sa ii selectati. Asta in cazul in care marcatorii se afla in aceeasi zona. In caz contrar, se foloseste prima metoda (pentru a nu selecta si alti marcatori care se afla in aceeasi zona). Pentru a deselecta un marcator din grup, dati inca un click pe acel marcator, cu tasta Ctrl apasata.

Sa mergem mai departe, selectand doua cercuri si toti marcatorii acestora. Cu cei cativa marcatori selectati, mutand un marcator, se vor muta toti ceilalti marcatori.

Apasand tastele Ctrl sau Alt, puteti roti sau redimensiona obiectele selectate. Selectia doar a marcatorilor din centru sau doar a marcatorilor pentru raza duc la rezultate diferite. Prin exercitiu, veti putea face o deosebire intre posibilitatile Synfig.

Nota

Synfig Studio are si o caracteristica de recuperare a fisierelor inchise fortat (datorita blocarii programului sau din alte motive). Daca programul este inchis fortat, fiecare fisier in care s-a lucrat, chiar daca acesta nu a fost salvat, va fi recuperat - e posibil sa se piarda maxim ultimele 5 minute de munca. La redeschiderea programului, va apare o fereastra de dialog care va intreaba daca doriti recuperarea fisierelor in care ati lucrat. Din nefericire, istoricul operatiilor nu se salveaza deocamdata.
note end

Instrumentele de rotire rotate si redimensionare scale functioneaza la fel ca instrumentul Transform Tool, cu exceptia cazului in care aveti mai multi marcatori selectati. Prim incercari, puteti observa deosebirile. Selectati cateva cercuri, apoi selectati toti marcatorii acestora (Ctrl+A), apoi folositi instrumentele de rotire si redimensionare.

Retineti faptul ca instrumentele de manipulare pentru marcatori au optiuni asociate specifice. Daca un instrumente anume nu lucreaza cum ati dori, consultati caseta Tool Options Panel pentru a vedea daca este setata optiunea pe care o doriti.

Development Notes:

E posibil sa considerati ca aplicatia Synfig Studio este prea lenta, fiind practic inutila pe calculatoare cu performante scazute. Acest lucru se datoreaza calculului culorilor cae se fac in virgula mobila — pentru a activa High-Dynamic-Range Imaging.

Oricum, unele modificari majore si optimizari care sunt planificate vor creste mult performantele aplicatiei Synfig pe toate sistemele de operare. Scopul nu este o crestere de 200% a vitezei, ci cel putin o crestere de 2000% a vitezei. In acest moment se lucreaza la implementarea acestei optimizari prin OpenGL. Deja sunt rezultate promitatoare, dar inca nu sunt gata de folosire.

Legaturi

Sa incercam legaturile. Sa presupunem ca dorim ca aceste cercuri sa aiba mereu ca aceste cercuri sa aiba aceeasi marime. Selectati doua cercuri, apoi selectati marcatorii de raza ai fiecarui cerc (punctele albastre).

Pentru a selecta mai multe puncte, fie trageti un dreptunghi in jurul lor, fie selectati primul punct, apoi cu tasta Ctrl apasata, selectati restul punctelor. Dupa ce ati selectat ambii marcatori de raza, dati click pe butonul din dreapta pe fiecare marcator si din meniul care apare, selectati "Link". Astfel, acesti parametri sunt legati. Puteti verifica acest lucru daca selectati doar unul din cercuri si ii modifiati raza — celalalt cerc se va modifica proportional. Astfel contururile outlines sunt legate la regiuni - regions —.

Legaturile sunt concepte fundamentale in Synfig. Puteti crea legaturi nu doar intre marcatori, ci si intre parametri prin selectarea mai multor straturi si cu click pe butonul din dreapta a mouse-ului pe parametrul din caseta Params sa selectati "Link".

Selectia de culoare

Sa presupunem ca doriti ca unele dintre cercuri sa aiba o culoare diferita. In partea de jos a cutiei cu instrumente, exista selectorul de culoare pentru contur si pentru umplere, selectorul pentru grosimea conturului si alte instrumente pentru amestec de culoare si gradient. Selectorul de culoare pentru contur/umplere functioneaza astfel — cu click pe culoare de umplere apare o fereastra din care puteti alege culoarea dorita. Astfel puteti alege rapid o alta culoare.

Dar exista cazuri in care doriti sa dati click pe culoare si aceasta sa se schimbe imediat. Aici puteti folosi editorul paletei de culori.

Click pe eticheta Palette Editor (din partea dreapta a ecranului) — seamana cu o paleta de culori. Cu click (butonul din stanga) pe o culoare se va schimba imediat culoarea implicita pentru contur, iar cu click pe butonul din mijloc al mouse-ului se va schimba culoarea de umplere.

Bun, dar inca nu am schimbat culoarea cercului. Exista trei metode pentru a realiza acest lucru. Prima este cu click pe "Fill Tool" din caseta cu instrumente, apoi click pe cercul din fereastra spatiului de lucru - Canvas Window. Astfel ati schimbat culoarea. Merge si cu mai multe cercuri selectate. Se selecteaza stratul corespunzator cercului a carui culoare va fi modificata, apoi in caseta Params (fereastra de jos), click pe butonul din dreapta pe parametrul de culoare si selectarea optiunii "Apply Fill Color" (pentru umplere) sau "Apply Outline Color" (pentru contur). Sau, mai simplu, dublu click pe parametrul "Color" - apare o fereastra de dialog din care se alege optiunea dorita.

Faceti diverse incercari folosind descrierea de mai sus pentru a va familiariza cu acest mod de lucru. Pentru inceput, puteti alege pentru parametrul Feather Parameter valoarea 5 (in fereastra de jos - Params, Chidren, Keyframes...).

Animatie

Desigur, am invatat cum sa folosim caracteristicile de baza ale aplicatiei Synfig Studio, dar inca nu am animat un desen. Aceste lucruri sunt explicate in urmatoarea lectie.


Languages Language: 

English • čeština • Deutsch • español • suomi • français • italiano • 日本語 • Nederlands • polski • português • română • русский • 中文(中国大陆)‎ • 中文(台灣)‎