Grid

From Synfig Studio :: Documentation
Jump to: navigation, search
Languages Language: 

English • română

Warning!

This page contains outdated information.

The release of Synfig Studio 0.64.0 introduced new terminology and this translated page needs to be updated according to original English text.

You can help updating this page - see instructions here. Thank you!

warning end


Navigation Navigation:  <<Manual>>

Introducere

Puteti adauga linii de grila orizontale si verticale la spatiile de lucru pentru a pozitiona elementele cu precizie. Liniile grilei nu apar in animatia finala, dar pot fi salvate odata cu documentele. Fiecare spatiu de lucru are propria grila. Spatierea liniilor orizontale si verticale din grila poate fi modificata independent, deci puteti avea grile dreptunghiulare sau patrate.

Puteti considera ca liniile de grila sunt facute din metal, si ca marcatorii actioneaza ca magnetii asupra liniilor de grila, sarind la acestea atunci cand sunt suficient de aproape de ele. Acest lucru inseamna ca, folosind liniile de grila, este usor sa va asigurati ca marcatorii se afla in anumite locuri.

Marcatorii de pozitie, de noduri, tangentiali, de raza, de latime si de unghi pot sari la liniile de grila. Astfel se pot folosi liniile de grila pentru a pozitiona cu precizie orice element in Synfig Studio.

Aspect

O grila este afisata astfel intr-o fereastra a spatiului de lucru:

Grid.png

Dupa cum se vede mai sus, grila este afisata cu linii intrerupte gri, care se intind de-a lungul zonei de lucru din fereastra spatiului de lucru.

Afisarea si ascunderea grilei

Exista patru metode de afisare sau ascundere a grilei din fereastra spatiului de lucru. Daca folositi un buton din bara de instrumente a ferestrei spatiului de lucru, puteti folosi meniu Canvas View sau caseta de dialog Options dialog din meniul Canvas File sau caseta Canvas MetaData.

Folosirea butonului din bara de instrumente Canvas Window

Exista un buton de afisare/ascundere a grilei, care se afla pe bara de instrumente din fereastra spatiului de lucru.

  • Atunci cand butonul este afisat astfel: Show Grid.png, grila este ascunsa. Daca dati click pe buton, grila va fi afisata.
  • Daca butonul arata astfel: Hide Grid.png, grila este afisata. Daca dati click pe buton, grila va fi ascunsa.

Folosirea meniului View din spatiul de lucru

Puteti deschide meniul din spatiul de lucru cu click pe butonul Canvas Menu Caret si alege "View → Show Grid" pentru a ascunde sau afisa grila.

Folosirea casetei de dialog pentru optiuni

Puteti deschide meniul spatiului de lucru folosind butonul Canvas Menu Caret si apoi folosind "File → Options" pentru a afisa caseta de dialog Options.

Puteti bifa/debifa casuta "Show Grid" pentru a afisa/ascunde grila, apoi dati click pe "OK" sau pe butonul "Apply".

Folosirea casetei Canvas MetaData

Desi nu exista niciun avantaj la folosirea acestei metode, puteti afisa/ascunde grila folosind caseta Canvas MetaData.

Caseta Meta Data Panel este la inceput goala, iar pentru a afisa sau ascunde grila dintr-un spatiu de lucru care nu are "canvas metadata", va trebui sa:

  1. Selectati caseta Meta Data Panel din fereastra Params, Children, Keyframes, Timetrack, Curves, Canvas MetaData.
  2. Dati click in caseta Meta Data Panel pe pictograma "Add New MetaData entry" (cea care arata astfel: Add new metadata entry.png)
  3. Tastati "grid_show" si apasati ↵ Enter.
  4. Dati dublu click pe coloana Data care se afla langa cheia "grid_show" din caseta Meta Data Panel. Aici puteti introduce o valoare.
  5. Tastati "0" pentru a ascunde grila sau "1" pentru a o afisa, apoi apasati tasta ↵ Enter.

Pentru a afisa/ascunde grila intr-un spatiu de lucru care are deja canvas metadata va trebui sa:

  1. Selectati caseta Meta Data Panel din fereastra Params, Children, Keyframes, Timetrack, Curves, Canvas MetaData.
  2. Dati dublu click pe coloana Data, langa cheia "grid_show" din caseta Meta Data Panel. Aici puteti introduce o valoare.
  3. Tastati "0" pentru a ascunde grila sau "1" pentru a o afisa, apoi apasati tasta ↵ Enter.

Cheia de control "guide_show" din caseta Meta Data Panel pastreaza valoarea pentru afisarea/ascunderea grilei. Valoarea "0" ascunde grila, iar valoarea "1" va face grila vizibila.

Nota

In locul valorilor "0" sau "1", puteti introduce "true" sau "false" (fara ghilimele) pentru a activa/dezactiva valorile booleene din caseta Canvas MetaData.
note end


Activarea sau dezactivarea saltului la grila

Grila are efect asupra marcatorilor numai atunci cand este activata optiunea de salt la grila. La activare, atunci cand mutati un marcator aproape de o linie a grilei, acesta "va sari" pe linie, ca si cum ar fi atrasa de linie. Pentru a desprinde marcatorul de linia grilei va trebui sa faceti o miscare mai ferma decat de obicei.

Saltul marcatorilor la liniile de grila este foarte util, dar uneori poate fi foarte deranjant! Din fericire se poate dezactiva rapid aceasta optiune.

Exista patru metode de activare sau dezactivare a saltului la grila din fereastra spatiului de lucru. Puteti folosi un buton din bara de instrumente a ferestrei spatiului de lucru, puteti folosi meniul Canvas View, puteti folosi caseta de dialog Options din meniul Canvas File sau puteti folosi caseta Canvas MetaData.

Nota

Daca este activat saltul la grila, acesta va functiona chiar daca grila este ascunsa.
note end


Folosirea butonului din bara de instrumente a ferestrei spatiului de lucru

Puteti activa/dezactiva saltul la grila cu ajutorul butonului din bara de instrumente a ferestrei spatiului de lucru.

  • Daca butonul arata astfel: Enable snapping.png, saltul la grila este dezactivat. Daca dati click pe acesta, activati saltul la grila.
  • Daca butonul este afisat astfel: Disable snapping.png saltul la grila este activat. Cu click pe buton se dezactiveaza saltul la grila.

Folosirea meniului Canvas View

Puteti deschide meniul spatiului de lucru folosind butonul Canvas Menu Caret, iar de acolo sa folositi "View → Snap to Grid" pentru a activa sau dezactiva saltul la grila.

Folosirea casetei de dialog Options

Puteti deschide meniul spatiului de lucru folosind butonul Canvas Menu Caret, iar de acolo folosind "File → Options" pentru a afisa caseta de dialog Options.

Puteti bifa/debifa casuta "Snap to grid" pentru a activa/dezactiva saltul la grila, apoi dati click pe butonul "OK" sau "Apply".

Folosirea casetei Canvas MetaData

Desi folosirea acestei metode nu constituie un avantaj, puteti activa/dezactiva saltul la grila folosind caseta Canvas MetaData.

Caseta Meta Data Panel este implicit goala, deci pentru a activa/dezactiva saltul la grila pe un spatiu de lucru fara "canvas metadata" va trebui sa:

  1. Selectati caseta Meta Data Panel din fereastra Params, Children, Keyframes, Timetrack, Curves, Canvas MetaData.
  2. Apasati pictograma "Add New MetaData entry" din caseta Meta Data Panel (cea care arata astfel: Add new metadata entry.png)
  3. Tastati "grid_snap" si apasati ↵ Enter.
  4. Cu dublu click pe coloana Data de langa cheia "grid_show" din caseta Meta Data Panel, puteti introduce o valoare.
  5. Pentru dezactivare salt la grila tastati "0" si "1" pentru activare, apoi apasati tasta ↵ Enter.

Pentru a activa/dezactiva saltul la grila intr--un spatiu de lucru care are deja "canvas metadata" va trebui sa:

  1. Selectati caseta Meta Data Panel din fereastra Params, Children, Keyframes, Timetrack, Curves, Canvas MetaData.
  2. Dati dublu click pe coloana Data in dreptul cheii "grid_snap" din caseta Meta Data Panel. Aici puteti introduce o valoare.
  3. Tastati "0" pentru a ascunde grila si "1" pentru a o afisa si apasati ↵ Enter.

Cheia "grid_snap" din caseta Meta Data Panel pastreaza valoarea pentru activarea/dezactivarea grilei. Valoarea "0" este pentru dezactivarea saltului la grila, iar "1" pentru activare.

Modificarea distantei dintre liniile grilei

Distanta implicita in Synfig Studio este de 15.0 pixels intre linii, atat pe orizontala cat si pe verticala. Aceasta distanta poate fi modificata.

Puteti modifica separat spatierea dintre liniile orizontale si cele verticale ale grilei. Astfel puteti obtine grile dreptunghiulare in loc de patrate.

De asemenea, puteti ascunde grila de linii orizontale, ramanand afisate doar liniile verticale din grila, prin setarea spatierii verticale la 0. Oricum, nu se pot ascunde liniile verticale din grila.

Exista doua metode de ajustare a spatierii liniilor din grila in fereastra spatiului de lucru. Puteti folosi fie caseta de dialog Options din meniul File al spatiului de lucru fie caseta Canvas MetaData.

Nota

Originea grilei se afla intotdeauna in centrul spatiului de lucru.
note end


Folosirea casetei de dialog Options

Puteti deschide meniul spatiului de lucru folosind butonul Canvas Menu Caret, apoi "File → Options" pentur a afisa caseta de dialog Options.

Puteti modifica spatierea liniilor de grila verticale prin tastarea unei valori in caseta "Grid size X:" sau folosind sagetile de langa valoarea "Grid size X:" pentru a creste sau descreste spatierea.

Puteti modifica spatierea liniilor orizontale ale grilei prin tastarea unei valori in caseta "Grid size Y:" sau puteti folosi sagetile de langa valoarea "Grid size Y:" pentru a creste sau descreste spatierea.

Dupa ce ati terminat ajustarea spatierii liniilor din grila, dati click pe "Apply" sau "OK".

Nota

Daca tastati un numar negativ pentru "Grid size X:" sau "Grid size Y:" (sau pentru ambele) grila nu va fi afisata la click pe "Apply" sau "OK". Chiar si in acest caz saltul la grila va functiona daca este activat.
note end


Folosirea casetei Canvas MetaData

Puteti ajusta spatierea liniilor din grila in spatiul de lucru curent folosind caseta Canvas MetaData. Chiar daca folosirea casetei Meta Data Panel nu constituie un avantaj, puteti realiza aceasta setare in loc de Options dialog box. Puteti folosi aceasta metoda pentru a pastra valorile alese in caseta Meta Data Panel din unitatea de masura interna, nu in pixeli, points, etc.

Pentru a ajusta spatierea grilei intr-un spatiu de lucru care are deja afisata o grila, va trebui sa:

  1. Selectati caseta Meta Data Panel din fereastra Params, Children, Keyframes, Timetrack, Curves, Canvas MetaData.
  2. Dati dublu click in coloana Data in dreptul cheii "grid_size" din caseta Meta Data Panel. Aici puteti introduce o valoare.
  3. Tastati valoarea spatierii pentru liniile verticale din grila in unitati de masura Synfig.
  4. Tastati un spatiu dupa aceasta valoare.
  5. Tastati spatierea liniilor orizontale ale grilei in unitati Synfig.
  6. Apasati tasta ↵ Enter.

Cheia "grid_size" din caseta Meta Data Panel pastreaza spatierea liniilor de grila din aplicatia Synfig, in unitati interne ca doua valori separate de un spatiu. Prima valoare pastreaza spatierea liniilor verticale din grila, iar a doua valoare pastreaza spatierea liniilor orizontale din grila.


Languages Language: 

English • română