Parametrul pentru amestecarea culorilor

From Synfig Studio :: Documentation
Jump to: navigation, search
Languages Language: 

English • français • italiano • română • русский

Warning!

This page contains outdated information.

The release of Synfig Studio 0.64.0 introduced new terminology and this translated page needs to be updated according to original English text.

You can help updating this page - see instructions here. Thank you!

warning end


Exista mai multe metode de compozitie pentru straturile din Synfig. (What compositing/blending is.)

In descrierile de mai jos, 'A' se refera la culoarea de pe stratul cu setarea metodei de amestecare, iar 'B' se refera la culoarea straturilor de dedesubt. Retineti ca in majoritatea straturilor, canalul alfa pentru culoare va avea un efect de redimensionare in amestecul de culoare. Parametrul 'amount' va avea si el un efect de redimensionare. In descrierile de mai jos nu a mai fost amintit acest lucru.

In exemplele care urmeaza, a fost amestecata o tranzitie de culoare de la negru la alb la transparent (A) cu stratul de dedesubt - inline canvas in care este Tux, toate pe un fundal transparent (B).

A) straight.png & B) synfigtux.png

Metodele valabile pentru amestec sunt:

Composite

Aceasta metoda de amestec este optiunea implicita si afiseaza continutul stratului. Acest mod de umplere este similar cu modul de amestec pe straturi Normal Mode, intalnit adesea in programele 2D.

straight.png + synfigtux.png = composite.png

Straight

Aceasta metoda de amestec pare asemanatoare cu cea dinainte, cu exceptia faptului ca obiectele de sub obiectul straight devin invizibile. Deci daca exista obiecte mai mult sau mai putin transparente pe stratul Straight mode, obiectele de pe straturile de dedesubt nu vor fi afisate.

Mai precis, culoarea rezultata este "(A-B)*amount + B". Deci daca valoarea parametrului "amount" este 1, rezultatul este A, iar daca valoarea este 0, rezultatul este B. In particular, daca valoarea "amount" este 1 iar A capata o culoare foarte transparenta, culoarea rezultata va fi deasemenea A; chiar daca A este foarte transparent, nu vor fi folosite deloc culorile din B.

straight.png + synfigtux.png = straight.png

Onto

Daca un strat este setat la metoda de amestec Onto, doar partile de pe strat care se afla peste o zona netransparenta vor fi vizibile.

Mai precis: totul este asemanator metodei de amestecare Composite cu exceptia faptului ca transparenta culorii rezultate este setata sa fie aceeasi cu nivelul de transparenta a stratului B.

straight.png + synfigtux.png = onto.png

Straight Onto

Aceast ametoda este o combinatie a celor doua metode de mai sus. Adica, daca un obiect semitransparent este setat la Straight Onto, acesta va fi vizibil doar cand se afla peste o zona non-transparenta, iar partea non-transparenta de sub acel obiect nu va fi vizibila.

Mai precis: culoarea rezultata este "(X-B)*amount + B" unde X este A, dar cu transparenta setata la transparenta A ori transparenta B.

Deci daca "amount" este 1, rezultatul este A, dar cu transparenta multuplicata cu cea a lui B, iar daca "amount" este 0, rezultatul este B. In particular, daca "amount" este 1 si A este o culoare foarte transparenta, culoarea rezultata va fi o versiune mai transparenta a lui A; chiar daca A este foarte transparent, B nu se vede deloc.

straight.png + synfigtux.png = straightonto.png

Behind

Aceasta metoda de amestec face stratul vizibil deasupra zonelor transparente si invizibil deasupra zonelor non-transparente, dand impresia ca stratul este deasupra celorlalte straturi. Este folosit adesea pentru efectul "Shade" al stratului, pentru a realiza un efect de umbra.

Mai precis: este la fel ca la metoda de amestec composite, dar cu A si B schimbate intre ele. B este compus pe A in loc ca A sa fie compus peste B.

straight.png + synfigtux.png = behind.png

Screen

Aceasta metoda de amestec este similara cu modul Screen Mode intalnit adesea in programele 2D. Combina culorile stratului screen mode si pe cele de peste acesta, dand un rezultat mai luminos in general.

straight.png + synfigtux.png = screen.png

Overlay

Metoda este similara cu PhotoShop - modul pentru stratul de amestec Overlay Mode

Mai precis: defineste 3 culori noi: RM = A * B; RS = 1-(1-A)*(1-B); RET = A*RS + (1-A)*RM apoi amesteca RET peste B ca in metoda Onto descrisa mai sus(!)

Metoda pare sa emuleze efectul de estompare dintre cele doua straturi daca acestea au valoarea "amount" egala - asemanator cu 'add', dar mentinand stralucirea generala a imaginii.

straight.png + synfigtux.png = overlay.png

Hard Light

Metoda similara cu PhotoShop - modul de amestec al straturilor Hard Light Mode

Pentru fiecare canal pentru culorile rosu, verde si albastru, cand componenta are o valoare care depaseste jumatate din valoarea maxima, se calculeaza X=1-(1-(2A-1))*(1-B), in caz contrar se calculeaza X=2AB, apoi se amesteca X peste B ca la metoda Onto descrisa mai sus.

Ar putea sa faca culorile deschise mai luminoase, iar cele inchise - mai intunecate?

straight.png + synfigtux.png = hardlight.png

Multiply

Metoda asemanatoare cu PhotoShop - modul de amestec pentru strat Multiply Mode

Mai precis: culoarea care rezulta este (((A*B)-B)*amount+B). Calculul se face independent pe fiecare canale de culoare - rosu, verde si albastru. Atunci cand "amount" este 0, va fi afisat doar B. Daca "amount" este 1 se vor afisa A*B.

straight.png + synfigtux.png = multiply.png

Divide

Describe me

Mai precis: culoarea rezultata este (((B/A)-B)*amount)+B.

Daca "amount" este 0, din calcul ramane B.

Daca "amount" este 1, din calcul reiese B/A.

O cantitate foarte mica este adaugata la A inainte de impartire pentru a evita conditia de impartire la zero. Acest lucru determina ca prin metoda de amestec "divide" sa se obtina valori pozitive, dar efectul este neglijabil.

straight.png + synfigtux.png = divide.png

Add

Describe me

Mai precis: culoarea rezultata este (B + A*A.alpha*amount). Calculul se realizeaza independent pentru componentele rosu, verde si albastru. Canalul alfa rezultat este B.alfa.

straight.png + synfigtux.png = add.png

Subtract

Describe me

Mai precis: culoarea rezultata este (B-A). Calculul este realizat independent pentru componentele rosu, verde si albastru.

straight.png + synfigtux.png = subtract.png

Difference

Describe me

Mai precis: culoarea rezultata este valoarea absoluta din (B-A). Calculul se realizeaza independent pentru canalele de culoare rosu, verde si albastru.

straight.png + synfigtux.png = difference.png

Brighten - stralucire

Describe me

Mai precis: pentru fiecare din componentele rosu, verde si albastru se compara valoarea A cu valoarea B si foloseste valoarea cea mai mare.

straight.png + synfigtux.png = brighten.png

Darken - intunecare

Describe me

Mai precis: pentru fiecare din componentele rosu, verde si albastru, se compara valoarea A cu valoarea B si se foloseste valoarea cea mi mica.

straight.png + synfigtux.png = darken.png

Color

Describe me

Mai precis: culoarea rezultata se obtine ajustand ca B sa aiba aceleasi valori U si V ca si A, pastrand aceeasi valoare Y.

straight.png + synfigtux.png = color.png

Exemplul seamana cu efectul de saturatie a culorii si poate ca o tranzitie de culoare cu galben este mai ilustrativ decat o tranzitie de culoare cu alb.

yellowgradient.png + synfigtux.png = coloryg.png

Hue - nuanta

Describe me

Mai precis: culoarea rezultata este obtinuta prin ajustarea B ca sa aiba aceeasi nuanta cu A.

straight.png + synfigtux.png = hue.png

Saturation

Describe me

Mai precis: culoarea rezultata este obtinuta prin ajustarea B pentru a avea aceeasi saturatie ca A. Saturatia este o marime a YUV UV.

straight.png + synfigtux.png = saturation.png

Pentru ca acest exemplu este similar cu exemplul de la amestecul 'Color', iata inca unul in care am folosit o tranzitie de culoare cu galben -

yellowgradient.png + synfigtux.png = saturationyg.png

Luminance

Describe me

Mai precis: culoarea rezultata este obtinuta prin ajustarea ca B sa aiba aceeasi valoare Y (luma) ca si A, pastrand aceleasi valori pentru U si V.

straight.png + synfigtux.png = luminance.png

Alpha over

Describe me

straight.png + synfigtux.png = alphaover.png


Languages Language: 

English • français • italiano • română • русский