Doc:Creating Shapes/ro

From Synfig Studio :: Documentation
< Doc:Creating Shapes
Revision as of 17:47, 26 March 2012 by Ed62 (Talk | contribs) (Instrumentul BLine)

Jump to: navigation, search
Languages Language: 

English • español • français • italiano • português • română • русский • 中文(中国大陆)‎

Warning!

This page contains outdated information.

The release of Synfig Studio 0.64.0 introduced new terminology and this translated page needs to be updated according to original English text.

You can help updating this page - see instructions here. Thank you!

warning end


Navigation Navigation:  <<Manual>>


Introducere

Formele primitive de baza (cercuri si dreptunghiuri) sunt minunate, dar nu pot fi modificate prea mult. Pentru a desena si forme mai complexe, vom folosi instrumentul BLine.

Instrumentul BLine

In Synfig, formele complexe se pot realiza cu BLine. Acestea sunt similare cu "calea" (path) din alte programe, cu exceptia celor care sunt strict cubic hermite spline- inca mai cuget la o traducere potrivita.

Reset Colors button in the Toolbox
Inainte de a incepe lectia despre BLine, sa descriem modul de lucru al aplicatiei Synfig. La click pe instrumentul BLine Tool/ro, puteti vedea cum marcatorii din obiectul selectat (daca este un obiect selectat) dispar, dar stratul(straturile) raman selectate in caseta Layers Panel. Acest lucru este normal. Orice creati cu instrumentul BLine va fi inserat peste stratul curent selectat. Retineti ca daca doriti sa inserati o forma, trebuie sa selectati mai intai locul unde doriti sa o adaugati inainte de a selecta instrumentul BLine — daca alegeti selectia DUPA ce ati ales instrumentul, Synfig comuta inapoi la instrumentul Transform.

Acum, sa continuam - dati click pe butonul "Reset Colors" din partea stanga-jos a cesetei pentru culori FG/BG (foreground-background) din caseta cu instrumente. Acest lucru va readuce culorile la valorile implicite - negru si alb. Selectati si grosimea implicita a liniei la o valoare potrivita — de exemplu 10pt.

Dupa ce ati comutat la instrumentul BLine, priviti caseta cu optiuni ale instrumentelor - Tool Options Panel. Asigurati-va ca sunt bifate doar "Create Region BLine", "Create Outline BLine" si "Link Origins".

Cu click de mouse pe spatiul de lucru asezati nodurile formei. In timpul plasarii unui nod, puteti configura si tangenta acestuia prin tragerea mouse-ului. Repetand procedeul, ati construit o forma cu BLine.

Retineti ca in timpul construirii curbei Bline puteti modifica forma, prin tragerea nodurilor sau tangentei la nod. Pentru a sterge un nod, dati click pe butonul din dreapta mouse si selectati "Delete Vertex". Pentru a creea un punct de inflexiune dati click pe butonul din dreapta mouse si alegeti din meniul rapid "Split Tangents". Doriti ca BLine sa se inchida? Dati click pe butonul din dreapta mouse pe primul nod si selectati "Loop BLine". Operatiunea inversa - Unloop - va “desface” linia care uneste primul cu ultimul nod.

Creating-shapes-2-bline-construction.png

Dupa ce ati terminat de plasat noduri, va trebui sa iesiti din modul de construire pentru a creea stratul/straturile pentru BLine; exista doua metode de a realiza acest lucru:

  1. Comutati (dati click) pe alt instrument.
  2. Apasati butonul "Create" din partea de jos a casetei Tool Options (pictograma care seamana cu o roata dintata).

Acum sa activam instrumentul Transform Tool, pentru ca am terminat de desenat instrumentul BLine.

Creating-shapes-3-bline-region-outline.png

Editarea BLines

Ok, am obtinut o regiune alba avand ca si contur o linie neagra. Datorita faptului ca am bifat "Create Region BLine" si "Create Outline BLine" in etapa anterioara, in caseta cu straturi -Layers Panel, au fost create doua straturi — conturul - Outline si zona cuprinsa in interiorul conturului - Region. Chiar daca sunt doua straturi diferite, parametrii nodurilor lor au fost legati - linked — daca selectati oricare sin cele doua straturi si ii miscati nodurile, se vor misca si nodurile celuilalt strat.


Languages Language: 

English • español • français • italiano • português • română • русский • 中文(中国大陆)‎